Bavorský DAB+ multiplex Niederbayern poprvé s výkonem 25 kW, odstartoval vysílač Mallersdorf

21. prosinec 2020

Bavorský vysílač Mallersdorf šíří multiplexy Bayern a Niederbayern s vysokým výkonem, navíc je zde použit kruhový diagram. Vysílání by tedy nemělo být do žádného ze směrů omezeno.

Bavorský veřejnoprávní rozhlas uvedl ve druhé polovině listopadu do provozu další ze svých vysílačů šířících signál digitálního rádia DAB+. Kóta Mallersdorf Hofkirchen šíří signál multiplexů Bayern a Niederbayern shodným výkonem 25 kW. Její pokrytí tak významně promluví do pokrytí dané oblasti a širokého okolí. Na zprovoznění nového vysílače upozornil redakci portálu Digitální rádio její dlouholetý spolupracovník Pavel Bárta. Stanoviště Mallersdorf se nachází přibližně na polovině cesty mezi českými hranicemi a Mnichovem.

Mallersdorf Hofkirchen je vůbec prvním vysílačem, který šíří regionální multiplex Niederbayern s takto vysokým výkonem. Podle databáze FMLIST je navíc použit prakticky kruhový vyzařovací diagram, takže je velmi pravděpodobné, že tato kóta svým pokrytím promluví i do přeshraničního přesahu na území Čech. Dále od hranic s Bavorskem je možné zachytit například vysílače Hoher Bogen nebo Einondriegel. Ve stejný den, 19. listopadu, byl spuštěn i nový vysílač Pfreimd/Trausnitz pro multiplexy Bayern a Oberpfalz (výkon 10 kW).

autor: lukpo
Spustit audio

Související