Bavorsko by měl čekat přirozený přechod vysílatelů z FM na DAB+

20. listopad 2023

Mediální rada Bavorského státního centra pro nová média (BLM), tamní obdoba Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, chce na svém zasedání 7. prosince předložit strategii pro oblast audio na rok 2025. Její součástí má být budoucnost rozhlasového vysílání včetně případné migrace z analogového VKV/FM pásma na DAB+.

Čtěte také

„Čísla připravená v audio strategii mluví sama za sebe,“ uvedl prezident BLM Thorsten Schmiege. „Příliš brzká nebo příliš pozdní migrace by vedla ke ztrátě diverzity – ale včasná migrace znamená zachování místní rádiové diverzity, zejména ve venkovských oblastech. Proto s Audio strategií 2025 spoléháme na solidární model, který zahrnuje velké i malé vysílací společnosti. Jsem přesvědčen, že průmysl musí jednat společně, pokud jde o distribuci a financování, a spoléhat se na DAB+,“ dodal.

Bavorský mediální regulátor v tiskové zprávě jasně uvedl, že k přeechodu z analogového na digitální vysílání nechce rozhlasové stanice nutit násilím. Spolková země by jako průkopník DAB neměla migraci vázat na konkrétní datum, proti čemuž se již ozvaly desítky tamních rozhlasových stanic, ale spíše sledovat vývoj trhu a jeho milníky. Rozhodující má být vývoj celého trhu a nikoli zájmy jednotlivých jeho účastníků. V minulosti již povinný přechod na DAB+ odmítlo také Sasko.

autor: lukpo
Spustit audio

Související