Bavorskou televizi díky inverzi zachytili na východě Čech, Poláci vymazali v Praze lokální DVB-T multiplex

9. listopad 2020

Příjmu vzdálených signálů na televizních kanálech 21 až 49 v současné době pomáhá nejen inverzní počasí, ale i pročištěné televizní pásmo po přechodu celoplošných sítí na standard DVB-T2. Němci své veřejnoprávní programy ve vysokém rozlišení nekódují a mohou tak být zajímavým, byť pouze dočasným zpestřením nabídky i dále od hranic.

Inverzní počasí se ukázalo letos poprvé v plné síle. Významně mu navíc napomohla i skutečnost, že po přechodu celoplošných sítí na technologii DVB-T2 se řada dříve využívaných kanálů uvolnila. Maxima dosáhlo inverzní počasí v sobotu ráno a vynikající příjmové podmínky pro vzdálené signály vydržely až do odpoledních, přibližně třinácti hodin. Několik čtenářů z východních Čech reportovalo naší redakci příjem bavorské digitální televize na kanálu 30 z vysílače Ochsenkopf. Ten dříve sloužil Javořici na Vysočině.

Příjem bavorské televize v Lázních Běhlohrad během inverze

Dlouholetý spolupracovník Pavel Bárta působící na Benešovsku pak informoval o příjmu několika DVB-T2 multiplexů z Rakouska a Bavorska. Šlo jak o bezplatně šířené programy, tak i kódované stanice pro službu simpliTV našich jižních sousedů. Sílu inverzního počasí v Praze ukazuje příjem polského komerčního multiplexu 1 na kanálu 21 z vysílače Zielona Góra. Kmitočet 474 MHz přitom využívá lokální pozemní síť z Nových Butovic. Programovou nabídku pak doplnily také multiplexy 2 a 3. Na VKV/FM se podařilo zachytit až Dánsko.

autor: lukpo
Spustit audio

Související