Bavorský DAB+ multiplex Allgäu-Donau-Iller spustil jeden ze svých nejsilnějších vysílačů

5. říjen 2022

Digitální rozhlasová síť fungující na jihu Bavorska a zasahující svým signálem také omezené území Čech funguje nově také z kóty Ulm/Kuchberg. Vedle kót Markt Wald a Bregenz/Pfänder jde o jeden z jejích nejsilnějších vysílačů. V oblasti dále od hranic s Bavorskem dochází ke kolizi s multiplexem MDR Thueringen a příjem tak není možný.

V současné době je z lokality Ulm/Kuchberg šířeno celkem sedm rozhlasových multiplexů. Jedná se konkrétně o programové nabídky DR Deutschland (kanál 5C), Antenne Deutschland (kanál 5D), Bayern (kanál 11D), Oberbayern/Schwaben (kanál 10A), Niederbayern (kanál 7D), SWR BW S (kanál 8D) a Allgäu-Donau-Iller (kanál 8B). Tento krok opět potvrzuje, jak jsou (nejen) bavorské regiony v této oblasti v zavádění DAB+ daleko.

Celkem asi 980 tisíc obyvatel v regionech Allgäu a Donau-Iller (bavorská část) lze nyní oslovit pomocí programů DAB+ regionální sítě Allgäu-Donau-Iller. Pro zhruba 820 tisíc obyvatel stačí k příjmu DAB+ programů pokojová anténa, tedy tzv. indoor příjem. Síť Allgäu-Donau-Iller 8B DAB poskytuje dobré pokrytí nejen pro město Ulm, ale také pro rozsáhlé oblasti v jihovýchodní části Bádenska-Württemberska. Multiplex obsahuje jedenáct stanic.

autor: lukpo
Spustit audio

Související