Bavorský DAB+ multiplex Niederbayern změnil zabezpečení dat, zhoršil se příjem na území Čech

14. říjen 2020

Změna se negativně projevila při příjmu stanic se zvýšenou chybovostí, která může být způsobena například zhoršeným počasím. Na území Čech je možný příjem mj. díky bavorskému vysílači Einöndriegel.

Bavorská rozhlasová síť Niederbayern, která je zachytitelná také na omezeném území Čech, změnila ochranný interval pro přenos dat z hodnoty 2A na 3A. V uzavřené facebookové skupině určené lovcům vzdálených signálů na tuto novinku upozornil známý anténář Jakub Melín. V multiplexu Niederbayern jsou šířené některé místní verze veřejnoprávní stanice Bayern 1, ale také regionální programy Radio Trausnitz, Radio AWN, Unser Radio, Radio Galaxy a Oldie Welle Niederbayern. Programovou nabídku mj. doplňuje Rock Antenne.

„Dříve byl Bayern 1 šířen s ochranným intervalem 2A a ostatní stanice 3A. Nyní je hodnota 3A nastavena u všech programů. Bohužel to dopadlo přesně tak, že za horšího počasí nyní Bayern 1 výrazně více vypadává, zatímco EEP-2A úniky kompenzoval a hrálo to do chybovosti cca. 72, teď už to vypadne při 55,“ uvedl Melín. Redakce portálu Digitální rádio registruje příjem rozhlasové sítě Niederbayern nejčastěji z vysílačů Einöndriegel nebo Passau. Identifikaci unikátního kódu TII lze zjistit například pomocí USB SDR tuneru.

autor: lukpo
Spustit audio

Související