Bavorský experimentální multiplex na kanálu 10D nově s třemi pozicemi

3. listopad 2022

Od 43. týdne probíhají v bavorském experimentálním DAB+ multiplexu na kanálu 10D také testy varovného systému EWF. Při této příležitosti byla v síti aktivována třetí programová pozice nesoucí označení WarnTest 10D. Experimentální síť je možné zachytit i na omezeném území Čech, zejména na úrovni dálkového příjmu.

Za zkušebním multiplexem stojí společnost Bayern Digital Radio, proto tato síť nese označení Testkanal BDR. Redakce portálu Digitální rádio zaznamenala změnu v pátek 28. října v pohoří Brdy, nedaleko od nejvyššího vrcholu Tok. Vysílač se identifikoval pod TII kódem 0515, je tedy jasné, že šlo o bavorský Büttelberg s výkonem 2 kW na vzdálenost 254 km. Do rozhlasové síť je zahrnutý tak 10kW Wendelstein nacházející se jižně od Mnichova.

Portál Satellifax připomněl, že společnost Bayern Digital Radio plánuje na testech EWF spolupracovat s dalšími partnery a nabídnout cílené a komplexní varování bavorskému obyvatelstvu. Důležitou roli pří vývoji této výstražné technologie sehrál Fraunhoferův institut pro integrované systémy (Fraunhofer IIS). Podle online databáze ukwtv.de jsou v experimentálním DAB+ multiplexu zapojena i data dopravní hlášení TPEG.

autor: lukpo
Spustit audio

Související