Experimentální DAB+ multiplex v Bavorsku na kanálu 10D bude vysílat až dva roky, pokrývá i část Čech

23. květen 2022

Nová zkušební síť DAB+ ze sousedního Bavorska, která obsahuje rozhlasové programy M94.5 a max neo, nebude pravděpodobně krátkým experimentem. S jejím vysíláním se počítá po dobu až dvou let. Zachycení tohoto multiplexu potvrdilo ve formě dálkového příjmu i několik čtenářů portálu Digitální rádio zejména na jihu Čech.

Tisková zpráva se sice zmiňuje pouze o regionu Oberbayern (Horní Bavorsko), nicméně pokrytí ze dvou DAB+ vysílačů na kanálu 10D přesahuje území našich západních sousedů. V oficiální diskusní skupině Digitální rádio DAB+ Česká republika reportoval příjem této sítě jeden z našich čtenářů až v jihočeské Zárybničné Lhotě na Táborsku, a to ze vzdálenosti více než 270 km. Grafika dodaná posluchačem potvrzuje, že v síti jsou přítomné dvě stanice.

V Horním Bavorsku může multiplex oficiálně naladit více než půl milionu lidí na tzv. indoor příjem, tedy uvnitř budov. Mapka zveřejněná jako součást tiskové zprávy vůbec nepočítá s předpokládaným zásahem mimo hranice Bavorska. Obě stanice předpokládají, že si je v rámci pilotního projektu může najít velké množství posluchačů, protože právě v této spolkové zemi má DAB+ přijímač již 40 procent domácností a jejich počet dlouhodobě roste.

autor: lukpo
Spustit audio

Související