Bavorský kanál 10D nabízí nový test, přepíná mezi hudbou a mluveným slovem

26. duben 2023

Experimentální rozhlasová síť fungující v sousedním Bavorsku na kanálu 10D našla své další uplatnění. Po zkouškách varovného systému EWF zde probíhá nový test. Jeho cílem je zjistit možnosti mezi přepínáním mluveného slova a jednotlivými hudebními složkami. Z vysílačů Wendelstein a Büttelberg má síť přesah i na omezené území Čech.

V rámci projektu ART jsou paralelně s informačním kanálem vysílány různé hudební žánry (např. elektro, country, jazz). Příspěvky v tomto kanálu jsou rozděleny do 10 kategorií: doprava, veřejná doprava, zprávy, varování, události, speciální události, počasí, informace o pořadu, obchodní sdělení a sport a jsou odpovídajícím způsobem signalizovány. Cílem testu má být podobná funkce, jakou je například dopravní hlášení RDS-TA.

Na straně příjmu si posluchači kromě čistě hudebního programu v rádiu mohou individuálně vybrat požadované kategorie. Při poslechu vysílání vybraného mluveného příspěvku se hudba skryje, přepne se na informační kanál, a poté se přepne zpět na hudební program. Kvůli signalizaci je funkce oznámení dostupná pouze pro hudební programy na testovacím kanálu. Ten funguje z vysílačů Wendelstein a Büttelberg na kanálu 10D.

autor: lukpo
Spustit audio

Související