BBC oznámila další utlumení AM vysílání

30. květen 2023

Britská veřejnoprávní instituce BBC plánuje ukončit vysílání své stanice Radio 4 na dlouhé vlně, která je součástí AM rozsahů, oznámila to v pondělí 29. května. Zaměřit se chce zejména na digitální poslech včetně DAB. Poslech BBC Radio 4 na dlouhé vlně dlouhodobě klesá a pro instituci je tak nákladově tento způsob šíření čím dál tím více postradatelným.

„Digitální poslech se za posledních deset let výrazně rozrostl, protože na řadu alternativ je snazší přejít a posluchači stále častěji přistupují k obsahu jinde na BBC. Poslechovost Radia 4 na dlouhé vlně je malá, ale víme, že jsou někteří lidí, kteří si stále naladí své oblíbené programy na tomto kmitočtovém rozsahu,“ sdělila BBC s tím, že spouští informační kampaň, která vyvrcholí v březnu příštího roku právě vypnutím DV. Zapojí do ně i některé instituce spojené zejména se seniory.

Lodní předpověď označovaná jako „Shipping Forecast“ se přestane vysílat čtyřikrát denně a místo toho bude k dispozici prostřednictvím simulcastu stanice Radio 4 v FM pásmu, a to dvakrát denně ve všedních dnech a třikrát denně o víkendech. Kromě analogového rádia bude tento servis k dispozici i digitálně v DAB a na online platforně BBC Sounds. Některé bloky pak vysílatel plánuje přesunout i na BBC Radio 4 Extra a internet. Sportovní akce jsou ke slyšení na BBC Radio 5 Sports Extra.

autor: lukpo
Spustit audio

Související