Šéf britské BBC očekává revoluční změny v televizním i rozhlasovém vysílání, rozhodující bude online

8. prosinec 2022

Generální ředitel britské veřejnoprávní instituce BBC Tim Davie předpokládá, že po roce 2030 bude docházet k ukončování tradičního lineárního vysílání televizních a rozhlasových kanálů v podobě, v jaké je známé, a hlavní roli převezme distribuce online. Davie svou vizi prezentoval v rámci projevu pořádaném Royal Television Society.

Čtěte také

„Představte si svět, který je pouze na internetu, kde jsou televizní a rozhlasové vysílání vypnuté a výběr je nekonečný,“ citoval šéfa BBC britský deník The Guardian a doplnil: „K vypnutí klasického vysílání časem dojde a my bychom měli být aktivní v jeho plánování." Tim Davie předpokládá zachování lineární televize v určité formě, nicméně postupně dojde k jejímu omezování a čím dál tím větší posilování personalizovaného online obsahu.

Tim Davie řekl, že BBC, politici, regulační orgány a širší průmysl musí naléhavě spolupracovat, aby všechny tyto subjekty zajistily budoucnost prosperujícího, důvěryhodného a předního světového mediálního trhu ve Spojeném království, a to ve chvíli, kdy se informační svět překlápí do online prostředí. Průmysl podle jeho slov stojí doslova před volbami ohledně své budoucnosti a musí přijmout odvážná rozhodnutí.

Čtěte také

Generální ředitel BBC v rámci projevu pro Royal Television Society stanovil čtyři body pro úspěšnou digitální budoucnost po roce 2030. Zajímavý je hned první z nich: Zajištění plného připojení Spojeného království, aby každý člověk mohl v nadcházejících letech televizní a rozhlasové vysílání online. „Je zapotřebí pozitivního plánu, který zajistí, že britské podniky a publikum získají maximální užitek, nikdo nezůstane pozadu a obsah zůstane univerzální a dostupný,“ konstatoval Davie.

autor: lukpo
Spustit audio

Související