Benešov se dočkal prvního DAB+ vysílače, svůj multiplex tu spustil operátor Teleko digital

15. říjen 2020

Nový multiplex pro středočeské město bude signálem zásobit například i Kamenný Přívoz, Týnec nad Sázavou, Bytřici nebo Mnichovice. Součástí rozhlasové sítě jsou i severočeské a královéhradecké studio Českého rozhlasu.

Společnost Teleko digital uvedla ve středu 14. října do provozu svůj nový vysílač Benešov – Kochánov, který slouží pro potřeby digitálního rádia DAB+. Z této kóty je šířen multiplex Teleko DAB, a co se týká programové nabídky, ta je stejná jako v případě ostatních lokalit. Kromě rádií Proglas nebo Samson tu tak majitelé digitálních přijímačů naladí například také severočeské a královéhradecké studio Českého rozhlasu. Vysílač Kochánov operuje na kanálu 8A výkonem 1 kW ve vertikální polarizaci.

Spuštění DAB+ multiplexu Teleko DAB z nové kóty si ověřila také redakce portálu Digitální rádio s pozitivním výsledkem. Nový středočeský vysílač se identifikuje unikátním TII kódem 0803 a funguje v takzvané společné jednofrekvenční síti SFN spolu s jihlavským Strážníkem na Vysočině. Tato kóta se naopak přihlašuje s označením 0801. Kromě Benešova má nová kóta pokrýt mj. i Kamenný Přívoz, Týnec nad Sázavou, Bytřici nebo Mnichovice. Stále aktuální databázi vysílačů najdou čtenáři našeho webu v záložce Jak poslouchat DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související