Berlíňané se mohou dočkat dalšího rozšíření programové nabídky v DAB+

3. srpen 2020

Výběrové řízení se týká obsazení dvou programových pozic v multiplexu na kanálu 7B. V případě, že by se přihlásil zájemce, který je již k dispozici na kanálu 12D, byla by nabídnuta dalším hráčům na trhu i jeho pozice.

Mediální regulátor mabb, který má na starosti spolkové země Berlín a Braniborsko, vyhlásil další výběrové řízení na obsazení volné datové kapacity v DAB+ multiplexu Berlin/BRBG 7B. K dispozici budou až dvě volné programové pozice, které se v minulosti uvolnily po stanicích, které distribuci v této rozhlasové síti opustily. V úvahu připadá i možnost, že se veřejné soutěže zúčastní i některý zájemce ze „sousedního“ berlínského a braniborského kanálu 12D, který lze přijímat i v Čechách. Volná kapacita by tak mohla být rozšířena i na kanál 12D.

Rozhlasová síť na kanálu 7B funguje v tuto chvíli z jediného vysílače, kterým je známá dominanta Berlín – Alexanderplatz. Výkon 10 kW zajišťuje spolehlivé pokrytí samotného hlavního města i jeho okolí. Pro Berlín je ovšem použita tradičně horizontální polarizace, což je rozdíl oproti většině dalších kout Německa, kde se naopak používá vertikální poloha antén. Rozhlasová síť na kanálu 7B přináší zajímavou programovou nabídku složenou ze stanic různých žánrů. Jednou ze stanic je mimo jiné i menšinově orientované Radio Arabica.

autor: lukpo
Spustit audio

Související