Berlínský rozhlasový multiplex na kanálu 7B upravil nabídku, skončila zde stanice Pure FM

3. srpen 2022

Digitální rozhlasový multiplex v německé metropoli Berlíně opustila komerční stanice Pure FM. V současné době je tak v této programové nabídce k dispozici patnáct kanálů různých žánrů. V rozhlasové síti je šířeno dále například Schlager Radio, Radio Arabica, MEGARADIOmix nebo Radio Teddy.

Jak vyplývá z informací portálu Dehnmedia, vysílateli skončila distribuční smlouva. K přerušení vysílání došlo ke konci uplynulého měsíce, tedy v neděli 31. července. Digitální rozhlasovou síť na kanálu 7B je možné na úrovni dálkového příjmu, tedy s externí anténou, přijímat i na omezeném území Čech, například Krušné hory, České středohoří a podobně. Zvláštností tohoto multiplexu je použití horizontální polarizace.

Multiplex na kanálu 7B funguje z jediného vysílače, kterým je známá berlínská dominanta Alexanderplatz. Signál je zde šířen výkonem 10 kW. V horizontální polarizaci funguje také berlínský multiplex na kanálu 7D, který má také velmi podobný dosah jako předchozí síť. Programovou nabídku si však mohou naladit také majitelé DAB+ přijímačů v dosahu vysílače Scholzplatz, který funguje s 10 kW ve vertikální polarizaci.

autor: lukpo
Spustit audio

Související