Rozhlasová stanice ByteFM v berlínském DAB+ multiplexu na kanálu 7B

28. březen 2022

Nabídka digitální rozhlasové sítě pro Berlín se od 1. března rozrostla o stanice ByteFM z Hamburku. Vysílatel na novinku upozornil formou článku na svém webu. Díky expanzi na tuto platformu očekává získání nových posluchačů. Na omezeném území je možné tuto stanici přijímat i v Čechách, vysílá se však v horizontální polarizaci.

DAB+ multiplex Berlin/BRBG 7B, jehož je stanice od března součástí, je šířen z jediného vysílače, a to známé telekomunikační věže Alexanderplatz, která je nepřehlédnutelnou dominantou německé metropole. Na rozdíl od většiny vysílačů u našich západních sousedů (a nejen tam) je zde použita horizontální polarizace antén. Výkon vysílače Alexanderplatz na kanálu 7B je 10 kW, zároveň se jedná o jediné stanoviště tohoto multiplexu.

„Nikde jinde v Německu se nezajímá o hudbu tolik lidí než v Berlíně. Pozemní vysílání přes DAB+ v hlavním městě je pro ByteFM obřím krokem. Protože nyní přinášíme náš hudební a kulturní program tam, kde jej potřebujeme slyšet: do Berlína,“ uvedl zakladatel a generální ředitel ByteFM Ruben Jonas Schnell. Kolem rozhlasové stanice funguje i komunita „Freunde von ByteFM“. Jedním z charakterových znaků stanice je kritická hudební publicistika.

autor: lukpo

Související