Berlínský veřejnoprávní DAB+ multiplex upravil programovou nabídku

3. leden 2023

Od začátku roku 2023 došlo v digitálním rozhlasovém balíku veřejnoprávního rozhlasu rbb na území hlavního města Německa k úpravě programové nabídky. Po zařazení populárního bavorského digitálního okruhu BR Heimat byly vyřazeny stanice SWR3, SWR Aktuell a BR Schlager. Místo WDR5 je nově k dispozici okruh WDR Maus.

O změně programové nabídky informoval s předstihem 30. prosince 2022 portál RadioWoche.de. „Šířené programy musí představovat velmi jasný doplněk k programům rbb,“ okomentoval tuto změnu sám veřejnoprávní vysílatel. V multiplexu označovaném jako „rbb Berlin K7D“ došlo k omezení distribuce okruhů ARD mimo spolkové země Berlín a Braniborsko. Programovou novinkou je kromě BR Heimat i dětský program Maus od WDR.

Veřejnoprávní síť je v současné době šířena ze dvou vysílačů, které se nacházejí výhradně na území hlavního města – známějšího Alexanderplatzu a sousedního Scholzplatzu. Zajímavostí je, že zatímco první kóta funguje s horizontální, druhá využívá vertikální polarizaci. V městské zástavbě se tak oba vysílače doplňují, jejich jednotný výkon je 10 kW. V multiplexu je k dispozici i programový průvodce EPG a dopravní servis TPEG.

autor: lukpo
Spustit audio

Související