Digitální rozhlas poslouchá v Berlíně a Braniborsku skoro 70 procent populace

8. listopad 2022

Poslech přes DAB+, internetové vysílání, kabelovou televizi nebo satelit tvoří v současné době v Berlíně a Braniborsku 70% podíl konzumace digitálního rádia. Vyplývá to ze zprávy, kterou koncem října zveřejnil tamní mediální regulátor mabb. Analogový rozhlas v pásmu FM zůstává stejně jako v Česku nejpoužívanějším typem rozhlasového příjmu.

Pro 55 procent Berlíňanů je FM vysílání nejpoužívanějším typem příjmu rádia, v Braniborsku je to 58 procent populace. 31 procent Berlíňanů preferuje výhradně metody digitálního příjmu. V Braniborsku je to o něco více, 34 procent. 72 procent populace v Berlíně a 64 procent v Braniborsku využívá online audio služby. To odpovídá 2,22 milionu lidí. V hlavním městě Německa je zároveň nejbohatší programová nabídka DAB+.

„Naše studie ukazují, že online audio je používáno napříč populací. Rozmanitost online audio obsahu je velká, většina uživatelů streamuje hudbu a poslouchá webové rádio. Pro většinu lidí, kteří používají podcasty pravidelně, jsou nyní součástí konzumace informačního obsahu,“ uvedla šéfka mediálního regulátora mabb Eva Flecksová. Pokud je řeč o konzumaci online obsahu, jsou myšleny platformy jako YouTube, Spotify či Amazon.

autor: lukpo
Spustit audio

Související