Bosna a Hercegovina se jako první ze zemí bývalé Jugoslávie může dočkat ostrého startu DAB+

30. leden 2024

V regionu zemí bývalé Jugoslávie je digitální rozhlas DAB+ zatím v experimentální fázi. Srbsko, Černá Hora, Severní Makedonie a Bosna a Hercegovina se s technologií doposud spíše seznamovaly a v rámci organizace WorldDAB prozatím spadají do kategorie „trial“. Právě poslední ze zmíněných států by ale tuto skupinu mohl brzy opustit.

Čtěte také

Mediální regulátor pro Bosnu a Hercegovinu jde zavádění digitálního rádia DAB+ vstříc a připravuje se na udělení prvních řádných licencí. Odpovídající výzvu zveřejnil na svých webových stránkách před měsícem, v pátek 29. prosince 2023. Přihlášky mohou zájemci doručit v zapečetěné obálce nejpozději do 12. února. Ta pak musí být označená viditelně nápisem „Multiplex 1 pro digitální rozhlas DAB+ - Neotvírat“. Veřejné otevření pak proběhne o den později, tedy 13. února.

Kosovo a Albánie stojí na Balkánském poloostrově prakticky úplně mimo celý proces a digitální rozhlasové vysílání DAB+ tu prozatím vůbec neprobíhá. Nejbližšími zeměmi s řádným provozem této technologie jsou Chorvatsko nebo Řecko. Přesto, že organizace WorldDAB uvádí Bosnu a Hercegovinu v kategorii „trial“, tedy experimentální nebo pilotní vysílání, online databáze Wohnort žádnými informacemi o DAB+ v této zemi nedisponuje, podobně jako portál UKWTV.

autor: lukpo
Spustit audio

Související