Britové dali zelenou digitálnímu rádiu DAB+ jako základní výbavě každého automobilu

25. srpen 2020

Přesto, že nařízení začne platit už 1. září, výrobci mají lhůtu několika měsíců, aby se na tuto skutečnost připravili. Nařízení vlády se nevztahuje na užitková vozidla. Podle oficiálně publikovaných čísel je DAB tunerem vybaveno již 79 % těchto vozů.

Britská vláda úspěšně implementovala evropskou směrnici týkající se digitálního rádia DAB/DAB+ do kodexu elektronických komunikací. Od roku 2021 už tak budou muset všechny nové vozy obsahovat v základní výbavě také tuner pro příjem této technologie. Přesto, že nařízení začne platit už 1. září, výrobci mají lhůtu několika měsíců, aby se na tuto skutečnost připravili. Nařízení vlády se nevztahuje na užitková vozidla. Podle oficiálně publikovaných čísel je DAB tunerem vybaveno již 79 % těchto vozů.

„Výrobci vozidel rychle zvýšili dostupnost DAB rozhlasu v nových vozech ve Velké Británii z pouhých pěti procent standardního vybavení před 10 lety na téměř 95 % v současné době. Řidiči ve Velké Británii si mohou užít širokou škálu stanic dostupných v digitálním rádiu a automobilový průmysl bude i nadále reagovat na budoucí spotřebitelské požadavky, protože se budou rozvíjet návyky poslechu a technologie v automobilu,“ uvedl při této příležitosti Mike Hawes, generální ředitel Sdružení motorových výrobců a obchodníků (SMMT).

autor: lukpo
Spustit audio

Související