Britové nevypnou analogový rozhlas v FM pásmu před rokem 2030

10. prosinec 2021

Analýza mediálního trhu, kterou si nechala vypracovat britská vláda, dospěla mimo jiné k závěru, že je zbytečné, aby země vypínala analogové rozhlasové vysílání FM před rokem 2030. Důvodem tohoto rozhodnutí je nutnost přístupu informací pro nejohroženější skupiny obyvatel, jako jsou senioři, postižení nebo vybrané komunity.

Ministryně pro mediální problematiku Julia Lopezová konstatovala, že rozhlasové vysílání hrálo a nadále hraje klíčovou roli komunikačního prostředku v éře pandemie covid-19 a přinášelo zábavu těm, kteří ji nejvíce potřebují – běžným posluchačům. Součástí případné budoucí migrace na digitální vysílání bude studie, která si stanoví za povinnost udržet rozhlas jako hlavní mediální prostředek britské populace.

„Musíme zajistit, aby se toto vzácné médium i nadále dostávalo k publiku, i když se poslech přesouvá k novým technologiím, a že dochází k postupnému přechodu posluchačů z FM vysílání, abychom chránili starší posluchače a ty ve vzdálených oblastech,“ konstatuje ve své zprávě britská ministryně Julia Lopezová. Díky DAB vysílání je ve Velké Británii k dispozici přes 570 stanic a další tisíce si mohou posluchači naladit online.

autor: lukpo
Spustit audio

Související