Britský mediální regulátor odebral licenci ruské zpravodajské televizi RT

18. březen 2022

Britský mediální regulátor Ofcom odebral s okamžitou platností vysílací licenci ruské státem podporované zpravodajské televizi RT, která působila v zahraničí včetně České republiky. Úřad na twitteru uvedl, že ji nepovažuje za způsobilou k držení licence. 

Čtěte také

Ofcom prokázal, že je pouhým nástrojem britské vlády, uvedla v reakci na rozhodnutí RT. Televize také obvinila regulátora, že jí odebral vysílací licenci neprávem a připravil tak britskou veřejnost o informace.

"Ofcom ukázal britské veřejnosti i mezinárodní regulační komunitě, že navzdory dobře budované fasádě nezávislosti není ničím jiným než nástrojem vlády, který se podřizuje její vůli potlačovat média," řekla agentuře Reuters zástupkyně šéfredaktora RT Anna Bělkinová.

Ofcom odebral ruskému licenci k vysílání ve Spojeném království poté, co prověřil nestrannost jeho zpravodajství o válce na Ukrajině. Úřad uvedl, že k rozhodnutí vedlo 29 šetření, na jejichž základě vyhodnotil, že RT není v současné době odpovědným vysílatelem. Ofcom vzal v potaz skutečnost, že RT je financovaná ruským státem, který napadl sousední zemi.

Čtěte také

Podle regulátora hrály roli také nové ruské zákony, které de facto kriminalizují jakoukoli nezávislou žurnalistiku, která se odchyluje od státního zpravodajského narativu, zejména v souvislosti s invazí na Ukrajinu.

"Domníváme se, že vzhledem k těmto omezením se zdá být nemožné, aby RT za těchto okolností dodržovala pravidla nestrannosti stanovená naším kodexem pro vysílání," uvedl Ofcom. "Svobodu projevu v této zemi tvrdě střežíme a laťka pro zásahy vůči provozovatelům vysílání je oprávněně nastavena velmi vysoko," dodala výkonná ředitelka úřadu Melanie Dawesová.

Čtěte také

Šíření této stanice a webu Sputnik už kvůli jejich dezinformačnímu obsahu zakázala Evropská unie v rámci sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu. Kanál zmizel ze všech vysílacích platforem ve Spojeném království již na začátku měsíce kvůli zákazu EU. Přestože Británie již není členskou zemí, sedmadvacítka uvalila sankce na satelitní společnosti, které sídlí v Lucembursku a ve Francii. Ty poskytovaly vysílání i pro Británii.

Britská ministryně kultury Nadine Dorriesová kanál označila za "Putinův propagandistický stroj". Když přestal v Británii vysílat prohlásila, že doufá, že se na britské obrazovky nevrátí.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související