Britský regulátor Ofcom umožní start desítek DAB multiplexů malého rozsahu

9. prosinec 2021

Digitalizace rádia ve Velké Británii se dostala v uplynulých měsících do další fáze. Tamní mediální regulátor Ofcom vyhlásil tendr na provoz rozhlasových sítí tzv. malého rozsahu. Nápad na tento krok skončil úspěchem. Nové multiplexy budou v provozu ve více než dvou desítkách lokalit po celé zemi.

Veřejná výzva pro zájemce o provoz regionálních sítí se objevila na webu regulátora v uplynulých měsících. Ofcom chtěl celou operaci zpřehlednit, proto celé výběrové řízení maximálně zpřehlednil.

Na výběr byly čtyři položky, o které se musel potenciální provozovatel zajímat. Šlo nejen o žádost o samotnou licenci, ale i detaily o technických parametrech a plány, které povedou k realizaci samotné sítě.

V současné době je jasné, že bylo zveřejněno osmnáct dokumentací pro více než dvě desítky multiplexů po celé zemi. Detaily mohou najít zájemci opět na webu Ofcomu. V rámci dokumentu „Digitální rádio a audio revize“, který mohou zájemci najít na webu britské vlády, se píše, že DAB musí otevřít prostor mj. i pro menší a komunitní rozhlasové stanice.

Na druhé straně, technologie se za posledních 10 let značně posunuly, a další vývoj je třeba reflektovat. Rostou zejména služby poskytované na bázi IP formou chytrých reproduktorů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související