Budoucnost patří DAB+ a internetové distribuci, ukázaly Mediální dny v Mnichově

15. listopad 2018

Jako primární distribuční kanál by měli nyní němečtí vysílatelé spoléhat na DAB+, protože výstavba 5G sítí bude trvat v Německu do uspokojivého stavu ještě minimálně deset let.

Digitální rozhlas je lepší. Tak lze jednou větou a stručně prezentovat výsledky pravidelné odborné konference Mediální dny Mnichov, která se konala koncem října v bavorské metropoli. Stefan Rough z rozhlasové rodiny Deutschlandradio uvedl, že digitální rozhlas přináší zejména vyšší zvukovou kvalitu než u VKV, úsporu datové kapacity a možnost doplňkových služeb na platformě DAB+ bez připojení k internetu. V prvních dvou regionech už Deutschlandradio ukončilo jako pilot vysílání v pásmu FM.

Přístup k digitálnímu rozhlasovému vysílání DAB+ má v tuto chvíli více než osmnáct procent Němců. Reiner Müller, který předsedá bavorskému regulátorovi BLM, konstatoval, že bude minimálně deset let trvat, než dojde k rozšíření 5G sítí na většinu území Německa. Vysílatelé tedy zatím nemohou spoléhat na distribuci svého obsahu právě touto cestou, ale měli by vsadit na technologii DAB+. Stejný postup doporučil i výrobcům domácí elektroniky. Vedle Bavorska jsou nejlépe vybaveny pro DAB+ příjem domácnosti v Sasku.

Řada vysílatelů se v Německu uchyluje k takzvané hybridní distribuci, kterou chce jít i Český rozhlas. Ten se nespoléhá pouze na DAB+, ale vstoupí například i na platformu HbbTV, spolupracuje i s operátorem O2 Czech Republic na platformě O2TV, kde spustil vizuální rádio. „Spoléháme se na správnou kombinaci FM, DAB+ a webového vysílání. Víme, že oslovujeme posluchače především prostřednictvím digitálních kanálů,“ konstatoval Jan-Henrik Schmelter, generální ředitel rockové stanice Radio BOB!, kterou lze díky DAB+ naladit i na území Čech.

autor: lukpo
Spustit audio

Související