Červené tlačítko jako pomocník. Polská televize použila HbbTV pro kontakt se samosprávou

2. září 2022

V České republice je tzv. virtuální červené tlačítko spojené v případě velkých vysílatelů typu Česká televize, Nova nebo Prima zejména se zábavou. Diváci si zde mohou přehrávat pořady z archivu nebo hrát online kvízy a jednoduché hry. Polská veřejnoprávní televize nabídla pro HbbTV i další využití. Přeshraničně je možné službu otestovat také u nás.

Portál Wirtualnemedia informoval nedávno v rámci HbbTV o zpřístupnění tzv. Regionálního varovného systému. „Najdete zde zprávy o hrozbách připravené jednotlivými vojvodskými úřady, meteorologické výstrahy, hydrologické výstrahy, mapy se stavem řek v regionu, informace o silnicích a průvodce,“ informoval polský oborový web. Nechybí například rady o tom, jak se chovat při bouřce a vichřici, bouřce, povodni nebo vysokých teplotách.

Virtuální červené tlačítko označované zkratkou HbbTV, což je zkratka Hybrid Broadband Broadcast TV, tedy Hybridní širokopásmové televizní vysílání, nabízí v dnešní době široké možnosti a je prakticky na samotném vysílateli, jaké jednotlivé aplikace divákům zpřístupní. Programy Polské televize mohou čeští diváci ve standardu DVB-T přijímat z vysílačů nedaleko hranic, jako jsou například Jelenia Góra, Katowice, Klodzko nebo Wisla.

autor: lukpo
Spustit audio

Související