Červené tlačítko slaví deset let, v květnu 2011 začala s testy HbbTV Česká televize

24. květen 2021

Rok poté, co jsme si připomněli deset let od komerčního nasazení technologie HbbTV, kterou dnes prakticky všichni znají pod označením virtuální červené tlačítko, se stejného výročí dočkal i náš trh. 23. května 2011 začala s testy HbbTV Česká televize.

V tento den veřejnoprávní televize zahájila veřejné technické testy HbbTV, nešlo zatím o komerční nasazení aplikací. Na satelitu Astra 3A, pozice 23,5 stupně východně, se objevil rozcestník, který měl sloužit k otestování kompatibility jednotlivých přijímačů. Více o testu najdete v tehdejším článku na webu zpravodajského kanálu ČT24.

Technologie HbbTV znamenala historický milník v konzumaci televizního vysílání. Zatímco do té doby byli diváci bezplatného vysílání odkázáni prakticky pouze na sledování lineárního programu, tedy v reálném čase, „červené tlačítko“ přineslo propojení klasického televizního světa a internetu. HbbTV se později rozšířilo ze satelitu Astra také na pozemní vysílání a kabelové sítě.

Čtěte také

Slova Milana Fridricha, tehdejšího výkonného ředitele Nových médií České televize a dnes jejího programového ředitele, se vyplnila. „Hybridní vysílání revolučně změní televizní trh,“ prorokoval v dubnu 2011. Česká televize se stala přirozeným lídrem technologie, v horizontu několika let vycítili komerční potenciál HbbTV i komerční televize. Z plnoformátových hráčů ji dlouhodobě ignoruje pouze TV Barrandov.

Zájem o HbbTV dlouhodobě neupadá, naopak. Vyšší verze této technologie přináší do budoucna vysílatelům nové možnosti, jako je například ochrana obsahu před nelegálním stahováním, dostupnost pořadů ve vyšším rozlišení 4K a dalším. V tomto směru jsou ale prozatím průkopníky spíše zahraniční televize, které je v Česku možné sledovat například ze satelitu, některý obsah je však chráněn geoblokací.

autor: lukpo
Spustit audio

Související