Česká televize nasadí od ledna piktogramy pro nevhodný obsah, začne s pořady od 20 hodin

30. prosinec 2019

Veřejnoprávní médium bude od ledna pomocí obrazových symbolů označovat pět typů potenciálně nevhodného obsahu: vulgární jazyk, drogy a alkohol, strach, násilí, sex.

Česká televize bude od ledna 2020 označovat pořady nevhodné pro publikum mladší 15 let piktogramy, díky kterým se okamžitě divák dozví, že obsahují potenciálně škodlivý obsah, jako je násilí, vulgární jazyk, drogy a podobně. Podobu piktogramů poskytla veřejnoprávní televize médiím, našim čtenářům ji přinášíme v úvodu článku formou fotogalerie.  Jako první budou označovány pořady vysílané v prime timu, tedy hlavním vysílacím čase, od 20 hodin, později má dojít k rozšíření i mimo toto období.

„Už dnes označujeme obrazovým symbolem i krátkým upozorněním před samotným začátkem pořadu ty části programu, které jsou vhodné spíše pro diváky starší patnácti let. Nová série pěti obrazových symbolů je ale daleko sdělnější, podrobnější a rodiče tak budou moci díky ní snáz posoudit, co nechají své mladší děti sledovat. Navazujeme tak částečně na systém, který jsme zavedli před několika lety na Déčku. Tam označujeme pořady vhodné pro děti starší osmi let,“ uvedl generální ředitel Petr Dvořák.

autor: lukpo
Spustit audio

Související