Česká televize ukončila vysílání ve standardním rozlišení, operátoři si poradili po svém

4. listopad 2020

Veřejnoprávní Česká televize vypnula jedno ze zařízení svého vysílacího řetězce, díky kterému byly její programy k dispozici v SD kvalitě. Vodafone v současné době do standardního rozlišení převádí HD verze, které jsou k dispozici i v analogové nabídce.

V souvislosti s přechodem na pozemní vysílání DVB-T2 došlo k jedné z klíčových změn v distribuci signálu České televize. Veřejnoprávní médium ukončilo provoz jednoho ze svých head-endů – koncových bodů – díky kterému měli operátoři placených služeb k dispozici programy ve standardním rozlišení obrazu. Vysílání v SD kvalitě je tak již od konce září minulostí nejen v pozemní distribuci, ale postupně i u řady telekomunikačních firem. Neznamená to ovšem, že zákazníci těchto služeb o programy ve standardní kvalitě přišli.

Dodatek HD vidí divák i u programu České televize ve standardní kvalitě

Jako modelový příklad může posloužit operátor Vodafone, největší kabelová firma na trhu. SD verze kanálů České televize byly k dispozici v nabídce její televize Horizon a dále v DVB-T multiplexech, které si společnost samá skládá. Vodafone také provozuje v omezené míře ještě analogovou distribuci, kde jsou programy ČT taktéž šířeny. Pro samotného diváka se nic nezměnilo, operátor musel ovšem vysílání HD verzí „ponížit“ a přizpůsobit jejich distribuci daným platformám. I z tohoto důvodu zákazník vidí na obrazovce odpovídající příznak.

autor: lukpo
Spustit audio

Související