Česká televize zavádí dočasné novinky kvůli koronaviru, spustí speciální podstránku pro děti

11. březen 2020

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vyzvala v úterý české stanice, aby opatřovaly své vysílání skrytými titulky nebo tlumočením do znakového jazyka.

Česká televize v souvislosti s aktuálním vývojem okolo koronaviru posílí některé prvky ve svém vysílání. Zpravodajská lišta se bude zobrazovat nejen na stanici ČT24 a internetovém kanálu ČT24 Plus, ale také na programech ČT1 a ČT2. Česká televize začala kromě standardního titulkování pořadů nově tlumočit do znakového jazyka hlavní zpravodajskou relaci Události na ČT24. Ode dneška budou touto formou komunikace opatřeny i všechny tiskové briefingy ke koronaviru. 

Od dnešního dne je zakázána do odvolání výuka na všech základních, středních a vysokých školách. I této skutečnosti se Česká televize přizpůsobila. „Vzhledem k uzavření všech škol předpokládáme, že se děti o koronavirus budou velmi zajímat, některé možná budou mít i obavy. Rozhodli jsme se vytvořit infostránku, kde dětem adekvátně jejich věku srozumitelně odpovíme na otázky, které by si mohly klást,“ uvedla kreativní producentka Centra dramaturgie nových médií Štepánka Sunková obsah stránky www.decko.cz/koronavirus, kterou ČT dnes odpoledne spustí.

Dodatečným servisem by podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání měly opatřovat své vysílání i komerční stanice. „Rada pro rozhlasové a televizní vysílání apeluje na všechny provozovatele televizního vysílání, aby v souvislosti s aktuální epidemiologickou situací zajistili dostupnost informací pro osoby se sluchovým postižením. Je nezbytné, aby neslyšícím byla prostřednictvím televizního vysílání zpřístupněna všechna zásadní sdělení pro občany, zejména pak opatření přijatá Bezpečnostní radou státu,“ uvedl regulátor.

autor: lukpo
Spustit audio

Související