České Radiokomunikace budou testovat 5G Broadcast minimálně do konce roku, podílí se na něm i Český rozhlas

1. červenec 2022

Společnost ve čtvrtek 30. června v tiskové zprávě oznámila, že tzv. 5G Broadcast, tedy distribuce 5G vysílání prostřednictvím již existující infrastruktury kót operátora, bude v experimentálním režimu pokračovat do konce letošního roku. Součástí zkušebního multiplexu je díky stanici Radiožurnál i Český rozhlas.

České Radiokomunikace ověřují v rámci probíhajícího testu různá nastavení a parametry systému, a to pomocí mobilního měření. Testovací vysílání v 5G běží z vysílače Praha – Žižkov a využívá televizní a rozhlasový obsah od partnerů, kterými jsou kromě Českého rozhlasu i Česká televize a FTV Prima. Signál z vysílače pokrývá oblast hlavního města a středních Čech, Pro příjem chybí divákům mobilní telefony s odpovídajícím 5G modulem.

Přínos technologie okomentoval začátkem dubna, kdy testy začaly, i technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka: „Příprava před vlastní realizací, která nepochybně nastane, se vyplatí. Jsou to velice cenné zkušenosti, které se nedají získat ze zahraničí, protože terén a celkově situace v té dané zemi jsou vždy úplně jiné. Je to nepřenositelné. Pokud se budeme bavit o roce 2027 nebo okolo roku 2030, je pro nás velice výhodné být u tohoto začátku.“

autor: lukpo
Spustit audio

Související