Po Česku otestuje 5G Broadcast i Slovensko, jeho komerční provoz však přijde až za několik let

20. červen 2022

Testy tzv. 5G Broadcastu proběhnou v následujících měsících také na sousedním Slovensku. V diskusním formátu Tak takto?! na zpravodajské televizi TA3 to uvedl Zsolt Nagy, technický ředitel společnosti Towercom. V rozhovoru mimo jiné zmínil, že velkou výhodou technologie je doručení obsahu mnoha divákům bez nutnosti zatížení sítě.

„K tomuto vysílání nic nepotřebujete, dokonce ani SIM kartu. Nebudete pálit mobilní data, zapnete si mobilní telefon a budete sledovat televizní vysílání,“ vysvětlil ve zjednodušené formě fungování 5G Broadcastu Zsolt Nagy. Na otázku moderátorky, zdali toto vysílání bude skutečně zadarmo, Nagy odpověděl, že to technologie umožňuje. Pro možnost zpracování formátu 5G Broadcast bude pochopitelně zapotřebí podporovaný mobilní telefon.

Technický ředitel Towercomu potvrdil, že komerční nasazení technologie nebude otázkou následujících několika let, ale stane se tak pravděpodobně okolo roku 2030. Testy 5G Broadcastu běží v tuto chvíli například v České republice (Praha) nebo Rakousku (Vídeň). Zsolt Nagy nechtěl upřesnit, zdali se tak na Slovensku stane podle očekávání v Bratislavě. „Chceme ukázat, že vysílání, jak ho známe, se nezastaví na standardu DVB-T,“ dodal.

autor: lukpo
Spustit audio

Související