Šéf techniky Českého rozhlasu: Testy 5G vysílání přinesou cenné zkušenosti, technologie nabízí širokou a jednoduchou dostupnost

7. duben 2022

Ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu ocenil na středečním setkání s novináři České Radiokomunikace za zahájení experimentu tzv. 5G Broadcastu, tedy vysílání v prostředí 5G sítí, které aktuálně operátor realizuje. Podle něho tato fáze přinese cenné zkušenosti, které není možné přenést díky reliéfu krajiny za zahraničí.

Čtěte také

Český rozhlas nabízí bohatý distribuční mix a v posledních letech investoval zejména do rozvoje digitálního vysílání DAB+ a naopak útlumu AM distribuce, kterou nakonec se závěrem roku 2021 vypnul. Nyní je veřejnoprávní médium jedním ze tří vysílatelů, kteří participují na tzv. 5G Broadcastu, možnosti přenášet lineární televizní a rozhlasové vysílání prostřednictvím infrastruktury stávajících vysílačů bez nutnosti připojení k internetu.

„Příprava před vlastní realizací, která nepochybně nastane, se vyplatí. Jsou to velice cenné zkušenosti, které se nedají získat ze zahraničí, protože terén a celkově situace v té dané zemi jsou vždy úplně jiné. Je to nepřenositelné Pokud se budeme bavit o roce 2027 nebo okolo roku 2030, je pro nás velice výhodné být u tohoto začátku a mít možnost si technologii osahat a vyzkoušet,“ řekl na včerejším setkání s novináři technický ředitel ČRo Karel Zýka.

Čtěte také

Služby, ať už jsou audiovizuální, audiální nebo datové konvergují podle něho do jedné universální platformy. Síť 5G je pak jakousi přirozenou evoluční náhradou nebo nástupcem současných distribučních technologií. „Je úžasná nejen díky tomu, že násobně, dramaticky zvyšuje kapacitu, ale zavádí službu, které se říká multimedia broadcast multicast services nebo multicast, to znamená právě broadcast režim. Z jednoho bodu se tedy vysílání šíří všem bez omezení,“ vysvětlil Zýka. 

Popularita lineárních služeb neklesá, proto Český rozhlas vedle audio portálu mujRozhlas významně investoval a bude investovat do rozvoje digitálního rádia DAB+. „Diváka nebo posluchače nebude zajímat, odkud obsah bere, ale v danou chvíli si pustí to, co ho zajímá. (…) Lineární vysílání nabízí skutečně to, že zmačknete tlačítko a dostáváte program. Být sounáležitý s nějakým celkem, který vnímá hlavní zpravodajskou relaci nebo film, je vždy něco pocitově jiného, než to vnímat zpožděně,“ myslí si ředitel technického úseku ČRo.

autor: lukpo
Spustit audio

Související