České Radiokomunikace mohou vysílat v Praze do roku 2028 na kanálu 10D, nikoliv 7A

23. leden 2024

Nikoliv na atraktivnější kótě Žižkov, ale pouze ze Strahova budou moci České Radiokomunikace provozovat svůj multiplexu ČRa DAB+ na bázi individuálního oprávnění. Redakci Digitálního rádia to potvrdil v uplynulých dnech Český telekomunikační úřad. Oprávnění pro kanál 10D na Strahově je po rozhodnutí regulátora platné do konce října 2028.

Čtěte také

„Úřad neočekává, že by velmi omezené vysílání na základě těchto IO znamenalo jakékoliv znevýhodnění budoucích držitelů přídělů. V Praze tak nebyla prodloužena doba platnosti IO pro kmitočtový blok 7A. Úřad však prodloužil dobu platnosti IO pro Praha Strahov 10D, jelikož toto IO splňuje podmínky dané v PVRS (tedy nevyžaduje mezinárodní koordinaci). Jiná IO pro vysílání DAB nevyžadující mezinárodní koordinaci nejsou udělena,“ uvedla mluvčí ČTÚ Teraza Meravá.

Z aktualizované tabulky, kterou má telekomunikační regulátor na svém webu, vyplývá, že České Radiokomunikace mohou na kanálu 10D, který má však nízký výkon a tím pádem i omezený dosah, šířit signál až do 31. října 2028. Naopak kanál 7A pro Prahu – město (vysílač Žižkov) má oprávnění pouze do května letošního roku. Z toho lze usuzovat, že hlavní město bude v následujících měsících jednou z prvních lokalit, která se dočká i sítě operátora CDG – celoplošné nebo regionální sítě.

autor: lukpo
Spustit audio

Související