České Radiokomunikace spustí nové DAB+ vysílače v příštím roce, chystají propagační aktivity

12. prosinec 2023

Operátor na dnešním setkání s novináři odhalil aktuální situaci na poli pozemního televizního vysílání a posilování role nelineárních služeb. Okrajově se zmínil i o plánech s digitálním rádiem DAB+. Spuštění nových vysílačů lze předpokládat v polovině příštího roku. České Radiokomunikace předpokládají, že výstavba bude trvat řádově několik měsíců.

Čtěte také

Marcel Procházka, ředitel právního a regulatorního útvaru Českých Radiokomunikací, novináře informoval, že v současné době nemůže k plánům s DAB+ odhalit bližší informace, protože aukce kmitočtů vyhlášená Český telekomunikačním úřadem (ČTÚ) probíhá a podle informací portálu Digitální rádio je stále ve druhé fázi ze čtyř plánovaných. Podle spokojenosti zúčastněných manažerů lze považovat za jisté, že operátor získal minimálně jednu ze dvou celoplošných sítí.

ČTÚ by měl kmitočtová oprávnění pro komerční síť operátorovi udělit v lednu nebo v únoru, následně bude probíhat výstavba jednotlivých vysílacích středisek. Lze předpokládat, že první vysílače by mohly být spuštěny v polovině příštího roku, pravděpodobně v letních měsících. Tento možný vývoj naznačuje i oficiální vyjádření generálního ředitele Českých Radiokomunikací Miloše Mastníka, který na dotaz Televizníhowebu uvedl, že další vývoj bude jasný začátkem roku 2024.

Čtěte také

Operátor v tuto chvíli provozuje vlastní síť ČRa DAB+ ve třech lokalitách – v Praze, Plzni a Ostravě; v moravskoslezské metropoli díky výkonu 199 Wattů jen s velmi omezeným pokrytím. V hlavním městě vysílají České Radiokomunikace ze dvou lokalit – ze Žižkova na kanálu 7A, který ČTÚ prodloužil o dalších pět let, ze Strahova pak s podobným zásahem jako v Ostravě. O případném prodloužení, což platí i pro Plzeň nebo Ostravu, dále s regulátorem jedná.

„Věříme, že po skončení DAB+ aukce se vysílání rozvine a posluchači budou kupovat nové přijímače,“ sdělil novinářům ředitel právního a regulatorního útvaru operátora Marcel Procházka. České Radiokomunikace chtějí oprášit i odloženou známku „DAB+ ověřeno“. „Chceme rozjet marketingové aktivity a spolupracovat s výrobci i prodejci rádií. Chceme dostat trh na podobnou úroveň jako v případě značky „DVB-T2 ověřeno“,“ přiblížil pro Digitální rádio Marcel Procházka.

autor: lukpo
Spustit audio

Související