České Radiokomunikace v Praze přerušily vysílání digitálního rádia v L pásmu

22. listopad 2019

Po spuštění nové rozhlasové sítě z Žižkova a Strahova ztratí využití kanálu LI v Praze definitivně význam. Dá se předpokládat, že operátor toto vysílání vypne definitivně.

Vysílač Českých Radiokomunikací, který v Praze šíří signál digitálního rozhlasového multiplexu ČRa DAB+ v pásmu L, je v tuto chvíli vypnutý. Portálu Digitální rádio to potvrdil operátor. Rozhlasová síť funguje na kanálu LI výkonem 1 kW s vertikální polarizací. Jedná se o letitý pozůstatek začátků digitalizace, kdy nebylo možné DAB+ multiplexy provozovat ve III. pásmu. Obsah sítě je stejný jako na kanálu 10D, ovšem s vyšším výkonem.

V následujících měsících ztratí provoz rozhlasového vysílání na kanálu LI smysl definitivně. Operátor získal nedávno od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) kmitočtový příděl na kanálu 7A nejen pro tento vysílač, ale i pražský Strahov, takže pokrytí signálem území hlavního města multiplexem ČRa DAB+ bude zcela bezproblémové. Do budoucna se dá proto předpokládat, že operátor vysílání v L-bandu definitivně ukončí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související