S vysíláním DAB+ na finálních kmitočtech není třeba ztrácet čas, kolize se mohou vyřešit jen částečně

9. červen 2023

Německo v posledních měsících zinternzivnilo tempo stavby nových DAB+ vysílačů a v několika spolkových zemích došlo k rozšíření programových nabídek jednotlivých multiplexů. Kolize multiplexu TELEKO DAB na Liberecku s novým vysílačem Löbau na kanálu 5D je jen jedním z případů, čemu by Česká republika do budoucna mohla čelit.

Čtěte také

Prakticky bez zájmu prošla oborovými médií zpráva o přeladění DAB+ vysílače multiplexu operátora TELEKO z kanálu 5D na nový kanál 5A. Bleskovou akci způsobil německý multiplex Antenne Deutschland, který byl nově spuštěn z kóty Löbau. V úzké spolupráci společnosti Teleko digital s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) se sice podařilo síti přidělit nový kanál 5A, nicméně část majitelů DAB+ rádií, jak jsme již upozornili, přišla o negarantovaný příjem multiplexu RTI cz.

Ačkoliv liberecký vysílač svou kolizi s německou Löbau vyřešil, pro operátora nejde o příjemnou situaci. Na kanálu 5D nadále vysílá Černá hora. Ta i přes výkon „pouhý“ 1 kW, tedy maximální možný, který ji umožňuje individuální oprávnění, pokrývá signálem široké území – mj. část Královéhradeckého a Středočeského kraje. V některých oblastech tedy i nadále může k problému kolize německého a českého vysílače docházet. Důvod je nasnadě, výkon Löbau je 10 kW.

Čtěte také

Redakce portálu Digitální rádio má možnost monitorovat dění na poli DAB+ rádia na území Prahy a přirozeným přesahem vysílačů tak přijímá signály multiplexů TELEKO DAB nebo RTI cz z oblastí mimo hlavní město. Přesto, že signál Černé hory je v místě jejího příjmu vzdálen už 110 km, na dvojici vertikálních antén Kathrein AV12 byl zcela bezproblémový, právě do doby spuštění Löbau. Signál operátora Teleko nyní výrazně poklesl a v době zlepšených příjmových podmínek český vysílač dokonce úplně vymazal.

autor: lukpo
Spustit audio

Související