Česko si nevede co do počtu kanálů ve srovnání s Evropou špatně

11. srpen 2020

České republice patřila s 220 programy sedmá pozice a za sebou ji nechaly pouze takové trhy, jako je Nizozemsko, Německo, Španělsko, Francie nebo Itálie. Na trhu fungovalo také několik desítek placených služeb.

Řadu čtenářů to možná překvapí, ale Česká republika zůstává z pohledu placené televize jedním z nejatraktivnějších trhů co do počtu televizních stanic. Ukázala to studie MAVISE, kterou v polovině dubna zveřejnila Evropská audiovizuální observatoř. Velká Británie sice nadále zůstala s více než tisícovkou televizních kanálů nejvýznamnějším dodavatelem v této kategorii, nicméně České republice patřila s 220 programy sedmá pozice a za sebou ji nechaly pouze takové trhy, jako je Nizozemsko, Německo, Španělsko, Francie nebo Itálie.

Poměrně velká nabídka fungovala také na poli placených služeb na vyžádání, kterých bylo okolo tří desítek, srovnatelně s Polskem nebo Švédskem. Odstup Velké Británie – 237 – nebo Irska – 167, je ale velký. Studie se pozastavuje nad tím, že Velké Británii se podařilo udržet prvenství v několika kategoriích i přes vystoupení země z Evropské unie. Některé země těžily v případě brexitu ze spuštění dalších lokalizovaných verzí pro mezinárodní mutace. Do této kategorie patří opět i Česko. Další detaily najdete v dokumentu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související