Česko-slovenský televizní vysílač Velká Javorina mění technické parametry

5. květen 2020

Všechny čtyři televizní multiplexy budou vysílat ze známého vysílače na nových kanálech. Zároveň dochází k přechodu multiplexu 1 na technologii DVB-T2, čímž se zlepší obrazová kvalita některých stanic.

Slovenský vysílač Nové Mesto nad Váhom - Velká Javorina, který leží přesně na hranici s Českou republikou, mění dnes, v úterý 5. května, technické parametry televizního signálu. Telekomunikační společnost Towercom změní v následujících hodinách vysílací kanály všech čtyř multiplexů, které jsou z této kóty šířeny. Operátor zároveň využije možnost překlopení slovenského multiplexu 1 do kódování H.264/AVC.

Z pohledu českého diváka je přeladění Velké Javoriny nejzásadnější událostí v terestrickém vysílání u našich východních sousedů. Příjem slovenských programů je na Moravě velmi populární. Diváci se navíc mohou těšit, že některé stanice bude možné sledovat v lepší obrazové kvalitě, než tomu bylo doposud. Platí to například pro veřejnoprávní Trojku, která je v multiplexu 1 nově k dispozici ve Full HD rozlišení, stejně jako TV Lux.

Technické parametry vysílače Velká Javorina
autor: lukpo
Spustit audio

Související