Českou republiku zasáhly signálem nové DAB+ vysílače z Polska, spustil je veřejnoprávní rozhlas

5. říjen 2020

Na omezeném území Čech je možné novou síť přijímat na kanálu 5B, v případě Moravskoslezského kraje pak na kanálu 11A. Zásah rozhlasové sítě je nyní výrazně větší díky absenci několika vysílačů západočeské společnosti RTI cz, jejíž síť postihly v uplynulých týdnech technické problémy.

Polský veřejnoprávní rozhlas uvedl od čtvrtka 1. října do provozu desítku nových vysílačů digitálního rádia DAB+. Informaci přinesl portál RadioPolska. Z pohledu majitelů odpovídajících přijímačů na území Čech je zajímavá zejména dvojice vysílačů Polkowice-Legnica na kanálu 5B, v oblasti Moravskoslezského kraje by naopak měli zbystřit posluchači nacházející se v dosahu kóty Wisla - Góra Skrzyczne. Odtud je možné naladit signál Polskieho Radia na kanálu 11A.

Součástí multiplexu DAB+ jsou stanice Jedynka, Dwójka, Trójka, Czwórka, Polskie Radio 24, Polskie Radio Dzieciom, Polskie Radio Chopin, Polskie Radio dla Zagranicy a jeden nebo dva regionální programy. Na území Čech byl už od našich čtenářů reportován příjem kanálu 5B, kde digitální síť obsahuje mj. okruhy Radio Wroclaw a Radio Wroclaw Kultura. Ještě v letošním roce Polský rozhlas avizoval spuštění čistě dopravního rádia. Stanice jsou opatřeny i slideshow – obrázky.

DAB+ vysílače polského veřejnoprávního rozhlasu

Přítomnost multiplexu na velkém území Čech je poměrně paradoxní. Polskou digitální síť je totiž možné zachytit v době, kdy je mimo provoz několik vysílačů plzeňské společnosti RTI cz, které fungují právě na kanálu 5B. Jedná se konkrétně o Plzeň – Sylván, Klatovy – Doubrava a Třebouňský vrch, všechny s výkonem 1 kW ve vertikální polarizaci. V Praze je možné aktuálně přijímat polskou síť po celý den s občasnými výpadky. Signál je však více méně stabilní, bez ohledu na počasí.

Vysílače Polskieho Radia zachytitelné v ČR

  • Legnica (kanał 5B, výkon 6,9 kW)
  • Polkowice (kanał 5B, výkon 16 kW)
  • Wisla / Góra Skrzyczne (kanał 11A, výkon 2 kW)
autor: lukpo
Spustit audio

Související