Český rozhlas poslal do mezinárodní koordinace nové vysílače, plánuje zlepšit příjem DAB+ uvnitř budov ve městech

25. duben 2022

V těchto týdnech a měsících prochází mezinárodní koordinací nové vysílače, které by do budoucna měly obohatit DAB+ síť Českého rozhlasu. Jedná se většinou o nízkovýkonné vysílače, které si kladou za cíl zlepšit pokrytí digitálního rádia uvnitř budov. O finální podobě rozhodně právě vyjádření regulátorů z okolních zemí.

Připravované vysílače multiplexu ČRo DAB+ (modré značky). Stávající "OnAir" vysílače jsou zelené.

Jak uvedl Karel Zýka, ředitel Úseku techniky a správy Českého rozhlasu: „Jedná se o další fázi, kdy se snažíme zlepšit pokrytí ve městech pro indoor příjem, tedy uvnitř budov, a proto jde většinou o vysílače umístěné uvnitř městských aglomerací.“ Mezinárodní koordinaci prochází konkrétně nové vysílače pro Mikulov, Rakovník, Třebíč, Hodonín, Jiřetín pod Jedlovou, Vsetín, Cheb a Prahu-sever. Finální podoba těchto vysílačů s aktuálně všesměrovou charakteristikou však záleží právě na mezinárodní koordinaci.

Český rozhlas v současné době pokrývá signálem svého digitálního rozhlasového multiplexu 95 procent populace a má také největší DAB+ síť provozovanou na našem území. Jeho pozici přirozeného lídra v této kategorii potvrzuje i krok z minulého týdne, kdy byl navýšen výkon vysílače Liberec – Ještěd ze stávajícího 1 kW na 5 kW. Dokryty tak byly další, doposud problematické oblasti. Síť je rozdělena na oblasti 12C Čechy a 12D Morava.

autor: lukpo
Spustit audio

Související