Český rozhlas rozšiřuje svoji digitální síť ČRo DAB+ o osm nových vysílačů

24. listopad 2022

Český rozhlas spustil ve čtvrtek 24. listopadu digitální vysílání z osmi nových DAB+ vysílačů Českých Radiokomunikací v Čechách i na Moravě. Cílí hlavně na posílení příjmu uvnitř budov.

Čtěte také

Jeden vysílač je většího výkonu: Hodonín – Babí lom a sedm vysílačů menšího výkonu: Rakovník – TVP, Třebíč - TVP, Vsetín - Bečevná, Cheb – Zelená hora, Jiřetín pod Jedlovou – Jedlová hora, Aš – Vrch Háj a Čelákovice – Mochov. Pět vysílačů se nachází v Čechách, a budou tak provozovány v multiplexu 12C, tři se nacházejí na Moravě, kde budou provozovány na kanálu 12D. Všechny nově spuštěné vysílače mají vertikální polarizaci.

„Cílem této fáze rozšiřování sítě DAB+ je zlepšení příjmu uvnitř budov, tzv. indoor pokrytí. Využití jednofrekvenčních sítí nám umožňuje výrazně zlepšit příjmové podmínky i za použití nízkovýkonných vysílačů, které jsou umístěny co nejblíže obytným budovám. Tímto způsobem budeme postupně pokračovat i v dalších letech,“ uvedl ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka.

Čtěte také

V multiplexech 12C a 12D je šířeno celkem dvacet dva rozhlasových stanic Českého rozhlasu, z toho dvanáct celoplošných a deset regionálních. Zbylé regionální stanice jsou k dispozici v partnerských DAB+ multiplexech společností RTI a Teleko. Všechny stanice jsou šířeny s nejmodernějším kódováním HE-AAC. Na základě individuálních oprávnění, vydaných Českým telekomunikačním úřadem, byly nové vysílače spuštěny ve čtvrtek 24. listopadu 2022 v 13:00 hodin.

Parametry nově zprovozněných vysílačů:

Hodonín – Babí lom, kanál 12D/2kW

Třebíč – TVP Třebíč, kanál 12D/200W
Vsetín – Bečevná, kanál 12D/100W

Rakovník – TVP Rakovník, kanál 12C/100W
Jiřetín pod Jedlovou – Jedlová hora, kanál 12C/100W

Cheb – Zelená hora, kanál 12C/200W
Aš – Vrch Háj, kanál 12C/100W
Čelákovice – Mochov, kanál 12C/200W

Čtěte také

Šířené stanice:

Celoplošné stanice (12C, 12D): ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava, ČRo Plus, Rádio DAB Praha, Radio Wave, ČRo Junior, ČRo D-dur, ČRo Jazz, ČRo Pohoda, ČRo Radiožurnál Sport, Ukrajinské Rádio

Regionální stanice (12C - Čechy): ČRo Region, ČRo České Budějovice, ČRo Liberec, ČRo Pardubice, ČRo Plzeň

Regionální stanice (12D - Morava): ČRo Brno, ČRo Ostrava, ČRo Vysočina, ČRo Olomouc, ČRo Zlín

autor: bbu
Spustit audio

Související