Český telekomunikační úřad vydal všechna individuální oprávnění pro nové vysílače sítě ČRo DAB+

3. srpen 2022

Český rozhlas pokračuje v roli lídra digitálního vysílání DAB+ a v letošním roce plánuje spustit devět nových vysílačů své sítě, která již v tuto chvíli pokrývá 95 % populace. Nové kóty budou sloužit zejména ke zkvalitnění stávajícího pokrytí a jeho zahuštění. V již pokrytých oblastech se tedy zlepší zejména signál uvnitř budov.

Český telekomunikační úřad již vydal pro Český rozhlas všechna individuální oprávnění, která se vztahují k chystaným a již medializovaným vysílačům multiplexu ČRo DAB+. Vyplývá to z elektronické databáze na webových stránkách regulátora. Nové vysílače plánuje Rozhlas spustit v následujících měsících.

Třiadvacet kmitočtových přídělů je určeno pro multiplex ČRo DAB+ ve verzi pro region Čechy fungující na kanálu 12C, tzv. moravská větev, kterou lze naladit na kanálu 12D, má dvě desítky vysílačů. Nejvýkonnějšími kótami jsou Praha – Žižkov a České Budějovice – Kleť, shodně s 20 kW, v případě druhé verze multiplexu jsou výkony do 10 kW. Do této kategorie spadají Kojál, Praděd, Jihlava – Javořice, Hošťálkovice a Zlín – Tlustá hora.

Připravované vysílače multiplexu ČRo DAB+ (modré značky). Stávající "OnAir" vysílače jsou zelené.
autor: lukpo
Spustit audio

Související