Multiplex ČRo DAB+ nově také z vysílače Mikulov-Děvín. Vyplní problematický signál na jihu Moravy

14. říjen 2022

Pro široké okolí Mikulova bude spuštěn nový DAB+ vysílač multiplexu Českého rozhlasu. Od pátku 14. října tak zajistí obyvatelům jižní Moravy příjem sítě ČRo DAB+. Vysílač bude spuštěn na kanálu 12 D s výkonem 5 kilowattů ERP. 

„Spuštění tohoto vysílače významně přispěje k lepšímu pokrytí velké části Moravy na jih od Brna a též dálnice D2 z Brna do Bratislavy. Výrazně také vzroste homogenita elektromagnetického pole a tím v této oblasti dojde ke zlepšení indoor neboli domácích příjmových podmínek, což je v tuto chvíli naší prioritou,“ uvedl ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka.

Předpokládané pokrytí DAB+ vysílače Českého rozhlasu z kóty Mikulov - Děvín

Zájemci a majitelé DAB+ přijímačů si budou moci v multiplexu naladit nejen celoplošné stanice známé z analogového vysílání, jako jsou Radiožurnál, Dvojka, Vltava nebo Plus, ale také digitální tematické okruhy Jazz, D-dur, Junior, Wave a další. K dispozici jsou i regionální studia Českého rozhlasu pro Moravu a Slezsko.

Digitalizace nabízí posluchačům dokonalejší veřejnou službu, zejména v podobě širší programové nabídky, kvalitního přenosu vysílání nebo nových multimediálních služeb. V květnu loňského roku byla v DAB+ spuštěna speciální sportovní stanice Radiožurnál Sport a na podzim pak program Pohoda určený zejména seniorům. Rozvoj digitálního vysílání souvisí také s ukončením distribuce signálu Českého rozhlasu na středních a dlouhých vlnách (AM), jejichž úplné vypnutí proběhlo koncem roku 2021.

autor: lukpo
Spustit audio

Související