Český statistický úřad: 44 procent domácností využívá televizor připojený k internetu

22. listopad 2022

Televizor s připojením k internetu, tedy takzvanou Smart TV, využívá stále více domácností, zjistil to Český statistický úřad. Za poslední dva roky vzrostl jejich podíl z 34 na 44 %. „V případě chytrých zařízení zaznamenáváme vyšší podíly ve vybavenosti u domácností s dětmi do 15 let a u mladých domácností, kde je například chytrou televizí vybaveno již více než 60 % z nich,“ uvedla Eva Myšková Skarlandtová z Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Čtěte také

Z osob starších 16 let používá internet 85 %. Každý den je přitom online 78 % osob. Ti, kteří jej nepoužívají, jsou převážně v důchodovém či předdůchodovém věku. „Na rozdíl od internetu je mobilní telefon samozřejmostí i pro většinu seniorů. Stále přitom roste počet osob napříč populací, které začínají používat chytrý telefon. Za poslední čtyři roky vzrostl jejich podíl z 63 na 81 %,“ doplnila Lenka Weichetová z ČSÚ. 

Na internetu nakupuje 61 % lidí starších 16 let. Nejčastější položkou nákupů je přitom oblečení. Ve druhém čtvrtletí letošního roku si ho online koupilo 39 % osob. Hotové jídlo si online objednává 22 % lidí. Stejný podíl osob sleduje videa na zpoplatněných streamovacích platformách. Právě streamování placených videí zaznamenává v posledních několika letech boom. Za poslední dva roky vzrostl počet předplatitelů na dvojnásobek. 

Další zajímavá data aktuální studie najdete v přiloženém PDF dokumentu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související