Český telekomunikační úřad dokončuje mezinárodní koordinaci dalších kmitočtů pro digitální rozhlas DAB+

20. leden 2021

Plánované přidělení nových kmitočtů ve III. pásmu může být zajímavé jak pro operátory RTI cz a Teleko, tak i pro České Radiokomunikace, které by rády provozovaly na platformě DAB+ celoplošné vysílání. Další postup plánuje ČTÚ zveřejnit později.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) plánuje v následujících měsících připravit půdu pro operátory, kteří budou chtít na našem trhu realizovat rozvoj digitálního rozhlasového vysílání DAB+. „ČTÚ dokončí mezinárodní koordinaci kmitočtových bloků ve III. pásmu, určených pro rozvoj digitálního rozhlasového vysílání na platformě T-DAB, a navrhneme další postup pro udělení práv k využívání těchto rádiových kmitočtů,“ uvedl regulátor v aktuální Měsíční monitorovací zprávě. Vysílání v takzvaném L-pásmu už je i v Česku definitivně minulostí.

Na tento krok čekají napjatě zejména operátoři RTI cz a Teleko digital, kteří aktuálně provozují své DAB+ vysílače na základě individuálních oprávnění, která však umožňují maximální vyzářený výkon vysílače 1 kW. Další progres by mohl tento krok přinést také Českým Radiokomunikacím. Operátor však bude mít bez pochyby zájem zejména o celoplošné příděly z velkých vysílačů. Koordinacím těchto kmitočtů se již na webu Digitální rádio věnoval v příloze Jak poslouchat DAB+ telekomunikační expert Karel Mikuláštík.

autor: lukpo
Spustit audio

Související