Český telekomunikační úřad varuje před anténami se „zázračným ziskem“ nebo příjmem v HD rozlišení

19. srpen 2021

Český telekomunikační úřad ve své aktuální Měsíční monitorovací zprávě věnuje velkou pozornost příjmu pozemního signálu prostřednictvím různých druhů antén. Varuje například před těmi, které slibují závratný zisk, jsou uváděny jako vhodně pro HD vysílání a jsou opatřeny například plastovým krytem.

Česká republika má již sice téměř rok ukončený přechod na pozemní digitální vysílání DVB-T2, nicméně řada diváků stále naráží na problém s příjmem samotných programů. Ten však nezpůsobuje dost často nedostatečný signál, ale samotné antény na straně diváka. Základem každého spokojeného diváka by měla být kvalitní venkovní anténa, jejíž instalaci zajistí specializovaná firma, stejně tomu musí být i v případě tzv. společných antén STA.

„U individuálních antén na rodinných domech je vhodné anténu umístit ven na střechu nebo jiné místo v dostatečné výšce nad terénem, umístění antény na půdě může být problematické. Volíme vždy kvalitní venkovní anténu pro pásmo UHF (kanály 21-48), tyto antény mají většinou délku kolem 60-80 cm u menších typů, přibližně 100-130 cm u těch výkonnějších a nejčastěji využívaných a až tři metry u těch nejvýkonnějších,“ upozorňuje ČTÚ.

Divák se může problémům s příjmem televizního signálu vyhnout nejen objednáním profesionální anténářské firmy, ideálně s letitou praxí a řadou kladných referencí, ale prostudováním recenzí na odborných serverech. Jejich autorem je například známý anténář Jakub Melín. Jako naprosto nevhodné jsou pro příjem TV signálu tzv. náhrážkové antény. Leckdy se jedná v reálu o pouhý dipól, kovový plíšek nebo kus drátu ukrytý v plastovém obalu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související