Čeští diváci uvidí fotbalový šampionát z Kataru zdarma maximálně v HD, Poláci ve 4K rozlišení

11. listopad 2022

Polský operátor EmiTel se připravuje na zahájení bezplatné distribuce programu TVP 4K, kanálu tamní veřejnoprávní televize v Ultra HD rozlišení. První technické změny v experimentálním multiplexu 6 již proběhly. Program si budou moci naladit i čeští diváci, kteří jsou v dosahu DVB-T2 z Polska. Ostatní se musí spolehnout na kombinaci HD a SD.

Čtěte také

Podle informací portálu Wirtualnemedia.pl už v experimentálním DVB-T2 multiplexu 6, v němž jsou šířeny programy Polské televize, došlo ke snížení datového toku jednotlivých programů, a to konkrétně z hodnoty 3,8 Mbps na 2,7 Mbps. Na tomto místě je nutno upozornit, že se jedná stejně jako v Česku nebo sousedním Německu o úspornější kódování H.265/HEVC a nikoliv H.264/AVC, což je například formát používaný v Rakousku.

Informace o technické změně v multiplexu TVP pak sdílel ve čtvrtek na svém twitterovém účtu i telekomunikační operátor EmiTel, který se připravuje na zahájení bezplatné distribuce programu TVP 4K. Stejně jako Poláci budou moci fotbalový šampionát zdarma v UHD rozlišení sledovat i Italové na veřejnoprávní stanici Rai 4K. Čeští diváci se musí připravit v DVB-T2 na kombinaci zápasů České televize (HD) a skupiny Nova (formát 960x540p).

autor: lukpo
Spustit audio

Související