Chceme více set-top boxů s hybridním vysíláním HbbTV, říkají České Radiokomunikace

5. červen 2018

Operátor potvrdil jednání s dalšími televizemi o zařazení DVB-T2, jeho realizaci však vidí spíše až po vypnutí přechodových a startu definitivních multiplexů.

České Radiokomunikace jako operátor, který stojí za certifikací „DVB-T2 ověřeno“, při jednáních s výrobci elektroniky upozorňují na nedostatek set-top boxů s podporou technologie HbbTV na českém trhu. Situace by se podle vyjádření manažera Marcela Procházky mohlo změnit již na podzim letošního roku. Procházka předpokládá, že v tomto termínu se dostane více HbbTV přijímačů na český trh.

Ředitel regulace Českých Radiokomunikací Marcel Procházka konstatoval, že v současné době jsou na trhu set-top boxy s HbbTV prakticky v řádu jednotek. Od podzimu letošního roku chce také operátor začít certifikovat přijímače se standardem HbbTV 2.0, čímž by ponoukal výrobce k tomu, aby na trh dodával co nejnovější elektroniku. HbbTV 2.0 přinese vysílatelům zcela nové možnosti, jako je například ochrana DRM obsahu nebo formátu HTML 5. DVB-T2 podle operátora v současné době sleduje již 22 % domácností.

Jako aktuální slabinu procesu nyní vnímá generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer chybějící informační kampaň ze strany státu, kterou aktuálně zastupuje nejen samotný operátor, ale také veřejnoprávní televize, která propaguje zejména svůj spuštěný DVB-T2 multiplex se všemi programy ve Full HD kvalitě 1080p50. Česká televize pokryla minulý měsíc signálem 99,6 % populace, Přechodová síť 12 má o necelá dvě procenta méně. Tato situace se má změnit na konci loňského roku, kdy bude docházet ke změnám v Rakousku.

Ve druhé polovině letošního roku chtějí České Radiokomunikace začít budovat síť DVB-T2 dokrývačů. Cílem je dosáhnout na stejné pokrytí, jaké má v současné době DVB-T. Operátor slibuje, že i v tomto případě bude možné programy naladit ze stejných lokalit jako doposud. Ze strany diváka tak nebude nutná žádná manipulace s anténou, pokud jde o individuální příjem. U společných televizních antén (STA) bude pouze nutný zásah montážní firmy, která například zajistí výměnu anténních vložek.

Procházka předpokládá, že státní informační kampaň bude zahájena po schválení Technického plánu přechodu (TPP), kdy budou definitivně stanoveny i termíny vypínání DVB-T. Co se týká vypínání DVB-T, v případě multiplexu 1 bude probíhat od listopadu 2019 do května 2020, v případě multiplexů 2 a 3 to bude od ledna do června 2020. České Radiokomunikace se pro portál Digitální rádio vyjádřily i k potenciálnímu rozšíření DVB-T2 nabídky. V tomto směru však hovoří spíše o definitivních multiplexech, jejichž spuštění bude realizováno po ukončení přechodových sítí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související