Chystané DAB+ vysílače Mikulov a Čerchov v on-line databázi Českého telekomunikačního úřadu

17. květen 2022

Český telekomunikační úřad po delší době aktualizoval přehled individuálních oprávnění pro digitální rozhlasové vysílače na našem území. V jeho online databázi se prozatím objevil Mikulov – Děvín, který poslouží pro účely Českého rozhlasu, dalším novým přírůstkem je již dlouhou dobu plánovaný Čerchov pro operátora RTI cz.

Čtěte také

Mikulov je jedním z připravovaných vysílačů multiplexu ČRo DAB+, na které portál Digitální rádio upozornil již v uplynulých přibližně dvou týdnech. Očekávané spuštění potvrdil přímo technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka, následně pak upřesnil, že se očekává v následujících měsících. ČTÚ uvádí vysílač s kombinovanou polarizací antén (M), tedy vertikální i horizontální. Výkon je zde stanoven s hodnotou 5 kW.

Operátor RTI cz dlouhodobě plánoval rozšíření svého DAB+ multiplexu na západočeský Čerchov. V minulosti již zveřejnil na svém facebookém profilu fotky, že technologie pro spuštění nového vysílače jsou již nainstalované. RTI cz má pro Čerchov zkoordinovaný kanál 5B s výkonem 1 kW ve vertikální polarizaci, operátor využije jeho pokrytí například pro problematickou oblast Domažlicka a dalších míst blízko hranic.

Čtěte také

Další DAB+ vysílače v databázi ČTÚ budou v blízkém období týdnů až měsíců následovat. Zmínit můžeme například skutečnost, že na toto pole se chystá vstoupit i společnost Digital Broadcasting, provozovatel DVB-T2 multiplexu 24. Příděly v současné době procházejí mezinárodní koordinací. Úsměvně pak naopak působí AM koordinace provozovatele Rádia Dechovka v oblasti Líbeznice, který se snaží držet při životě vysílání na střední vlně.

autor: lukpo
Spustit audio

Související