ČTÚ vydal individuální oprávnění pro nové vysílače Českého rozhlasu

30. srpen 2023

V uplynulých dnech povolil Český telekomunikační úřad spuštění nových vysílačů Českého rozhlasu, když veřejnoprávní instituci vydal tzv. individuální oprávnění. Ta se týkají všech osmi připravovaných lokalit pro letošní rok, mezi kterými nechybí například Domažlice, Most, Svitavy nebo Železná Ruda. Počet vysílačů stoupne ze současných 43 na 51.

Čtěte také

Umístění vysílačů je navrženo s ohledem na zvýšení pokrytí v budovách, indoor. Jedná se tedy především o zahuštění sítě. V některých případech, jako jsou například Čerchov nebo Valašské Klobouky, přinese rozšíření DAB+ multiplexu Českého rozhlasu i znatelné rozšíření pokrytého území. Stavba nových vysílačů započne v nejbližších týdnech, jejich spuštění ale nelze zatím přesněji odhadnout. Tato etapa rozšíření byla už v uplynulých měsících stanovena na letošní rok.

Plánované DAB+ vysílače Českého rozhlasu

Domažlice – Čerchov; kanál 12C, výkon 1 kW
Hradec Králové – Stěžery; kanál 12C, výkon 1 kW
Ústí nad Labem – Vaňov; kanál 12C, výkon 100 Wattů
Most - Široký vrch; kanál 12C, výkon 100 Wattů
Železná Ruda – Vodárna; kanál 12C, výkon 100 Wattů
Svitavy a Moravská Třebová - Kamenná horka; kanál 12C, výkon 100 Wattů
Valašské Klobouky - Ploštiny; kanál 12D, výkon 1 kW
Krnov - KRAN; kanál 12D, výkon 100 Wattů

„Tímto krokem, že se nám v rámci rozšíření DAB+v letošním roce podaří zahustit síť v řadě významných lokalit a zlepšit tak příjmové podmínky v budovách. Významné je též zvýšení pokrytí v oblastech Valašských Klobouků z vysílače Ploštiny a Domažlic z vysílače Čerchov“ uvedl ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka.

autor: lukpo
Spustit audio

Související