DAB+ čeká na silný podzimní impuls, v Česku má 18 procent posluchačů

7. srpen 2024

Podíl posluchačů digitálního rozhlasového vysílání se pomalu blíží ke dvaceti procentům. V prvním pololetí letošního roku platformu DAB+ využívalo osmnáct procent posluchačů. Ukázaly to dnes prezentované výsledky Radioprojektu, oficiálního měření oblíbenosti českých rozhlasových stanic. S 88 procenty drží drtivé prvenství analogové FM rádio.

Podíl jednotlivých platforem na poslechu rozhlasového vysílání

Rozvoj nových rozhlasových multiplexů s komerčními rádii, rozšiřování pokrytí a zejména aktivity spojené s rozvojem DAB+ budou klíčové pro posilování této digitální platformy na českém trhu. Aktuálně využívá pozemní digitální rádio 18 procent posluchačů, kteří uvedli, že jim tento příjem zajišťuje klasický přijímač nebo autorádio. Realizátoři Radioprojektu s tímto výsledkem dnes seznámili odbornou veřejnost. Velmi podobného výsledku jako DAB+ dosahuje i poslech přes mobilní telefon nebo počítač. Doposud byl tahounem celého procesu Český rozhlas.

Čtěte také

Český rozhlas je s aktuálními výsledky oblíbenosti rádia spokojen. „Je pro nás příznivou zprávou, že se opět daří našim zpravodajským stanicím. Vnímám to jako výsledek dobře odvedené práce a zároveň ukazatel, že lidé mají zájem o důvěryhodné a kvalitní zpravodajství. Radost mám i ze stabilních výsledků programových stanic ČRo, které potvrzují jejich posílení v minulých datech výzkumu Radioprojekt,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Nejoblíbenější, čistě digitální stanicí veřejnoprávního média je Radiožurnál Sport následovaný Radiem Wave.

Týdenní data digitálních stanic Českého rozhlasu

  • Radiožurnál Sport – 40 tisíc posluchačů
  • Radio Wave – 37 tisíc posluchačů
  • D-dur – 23 tisíc posluchačů
  • ČRo Pohoda – 18 tisíc posluchačů
  • Rádio Junior – 18 tisíc posluchačů
  • ČRo Jazz – 14 tisíc posluchačů
autor: lukpo
Spustit audio

Související