Téměř polovina obyvatel Bavorska má doma DAB+ přijímač, poslech přes FM klesá

11. srpen 2023

48 procent bavorské populace má doma nebo v autě alespoň jeden přijímač DAB+ a přibližně 31 procent, což odpovídá téměř 3,5 milionu lidí, poslouchá rádio denně přes DAB+. Technologie tak posiluje své prvenství na poli digitálních kanálů před online poslechem se 17 procenty, které již prakticky tři roky stagnuje. Ukázaly to výsledky Funkanalyse Bayern Hörfunk 2023.

Čtěte také

Thorsten Schmiege, prezident Bavorského státního centra pro nová média (BLM), tyto výsledky komentoval následovně: „V Bavorsku používáme DAB+ roky. To se nyní odráží v nové špičkové hodnotě. Poslech digitálního rádia se zvyšuje, FM klesá. Předpokládám, že pokud DAB+ bude i nadále šlapat na plyn, za dva až tři roky bude v Bavorsku pravděpodobně více lidí poslouchat rádio přes digitální kanály než přes FM.“ S některými vysílateli by tak mohla proběhnout diskuse na téma omezování analogového rádia.

Něco málo přes 17 procent všech, kteří poslouchají rádio od pondělí do pátku, tak činí pouze prostřednictvím DAB+. U těch, kteří přijímají vysílání digitálně přes satelit, kabel nebo internetové rádio, se podíl výhradně digitálních posluchačů pohybuje kolem 31 procent. V Bavorsku přitom stále méně lidí poslouchá pouze analogové rádio v pásmu VKV/FM. Podíl denního dosahu generovaného posluchači, kteří poslouchají rádio pouze přes VKV, aktuálně klesá na 43 procent.

autor: lukpo
Spustit audio

Související